Последвайте Гласове в Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси

...
Последвайте Гласове в Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси
Коментари Харесай

Пелоси осъди действията на Азербайджан, обеща подкрепа на Армения и се разплака

Последвайте ”Гласове " в 
Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси остро осъди " противозаконните " съгласно нея гранични набези на Азербайджан против Армения, като употребява визитата си в съветския съдружник, с цел да обещае американската поддръжка за неговия суверенитет, съобщи Ройтерс.

Пелоси дефинира пътуването си до Армения - парче земя с размерите на американския щат Мериленд, което е вклинено сред Азербайджан, Грузия, Турция и Иран - като опит да ускори поддръжката за това, което тя дефинира като фар на " демокрацията ".
 

В речта си в Ереван Пелоси съобщи, че пътуването ѝ има значение след " противозаконните и смъртоносни офанзиви от страна на Азербайджан на арменска територия ", които провокираха гранични конфликти, при които бяха убити над 200 души.

" Ние изрично осъждаме тези набези ", съобщи Пелоси, застанала до ръководителя на арменския парламент Ален Симонян, който предходната седмица изрази неодобрение от отговора на водения от Русия боен съюз на молбата на Ереван за помощ.
Пелоси, която разгневи Китай с пътуването си до Тайван предишния месец, съобщи, че е ясно, че пограничните боеве са провокирани от азербайджански набези против Армения и че хронологията на спора би трябвало да бъде изяснена.
Сраженията " бяха инициирани от азербайджанците и това би трябвало да бъде прието ", сподели Пелоси.
Подобно изрично установяване на виновността за спора надвишава обществените изказвания на Държавния департамент на Съединени американски щати досега. Държавният секретар Антъни Блинкен изрази угриженост във връзка със сраженията и прикани за успокоение, само че не дефинира виновността.
Армения съобщи, че Азербайджан е обстрелвал минимум шест арменски селища в граничната зона малко след среднощ на 13 септември, като е атакувал гражданска и военна инфраструктура с дронове и алтилерия. Ереван твърди, че това е била непровокирана експанзия.
Азербайджан, подкрепян от Турция, отхвърля тези изказвания. Баку твърди, че арменските диверсионни елементи са се пробвали да минират азербайджански позиции, което е предиздвикало военните да отговорят. Армения споделя, че това е азербайджанска дезинформация.
Русия, която неведнъж осъди визитата на Пелоси в Тайван, счита Кавказ за своя лична сфера на въздействие и се гневи на това, което дефинира като интервенция на Съединени американски щати в района.
Москва обаче е заета с войната в Украйна, която провокира най-голямата борба със Запада от разгара на Студената война.
Русия е главен боен съдружник на Армения, има военна база в Северна Армения и мироопазващи сили по контактната линия в Нагорни Карабах, поради която Армения и Азербайджан водиха война през 2020 година
В петък президентът Владимир Путин съобщи, че Русия разполага с задоволително запаси, с цел да посредничи в спора. Последните сражения завършиха след преустановяване на огъня с посредничеството на Русия.
Но след апели за помощ Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС), воден от Русия боен съюз на някогашните руски републики, който включва Армения, само че не и Азербайджан, реши във вторник да изпрати задача за наблюдаване.
Председателят на арменския парламент Симонян съобщи, че не е удовлетворен от отговора, като оприличи ОДКБ на револвер, който не стреля.
Съединените щати, сподели Пелоси, се вслушват в мнението на Армения по отношение на потребностите ѝ в региона на защитата и съобщи, че Вашингтон желае да помогне и поддържа Армения в това, което тя дефинира като световна битка сред демокрацията и автокрацията.
" Трябва да използваме въздействието си, лостовете си, с цел да покажем, че арменската народна власт и суверенитет са приоритет ", сподели Пелоси. " Кадифената гражданска война беше приветствана в международен мащаб. "
Арменският министър-председател Никол Пашинян пристигна на власт през 2018 година след антиправителствени митинги, наричани " кадифената гражданска война в Армения ".
Пелоси съобщи, че е забавно, че Армения е разочарована от реакцията на Русия.
" Интересно е, че те са разочаровани, че са получили констатации на обстоятелства, а не отбрана от тези връзки и ще забележим какво ще се случи по-нататък ", сподели тя.
Пелоси посети и мемориала на жертвите на арменския геноцид от 1915 година, където не се сдържа и се разплака.
Армения и доста други страни считат тези събития за геноцид над арменския народ от страна на тогавашните турски управляващи. Турция не признава случилото се за геноцид.
Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР